AcumStiu.net

Violet Jessop, femeia care a scăpat de pe Titanic și din alte două naufragii celebre

Încă din copilărie a fost evident faptul că Violet Jessop este o supraviețuitoare. A avut mai multe încercări grele de-a lungul copilăriei, când s-a îmbolnăvit de tuberculoză, iar medicii nu i-au mai dat nicio șansă, însă fetița a supraviețuit. Violet Jessop avea să scape teafără dintr-un mare dezastru naval din istorie: scufundarea celebrului Titanic, apoi a scăpat ca printre urechile acului din alte două tragedii.

RMS Olympic, prima tragedie

În anul 1910, Violet Jessop s-a angajat pe RMS Olympic, o navă de lux și cea mai mare navă civilă din acea perioadă. În anul 1911, nava pe care se afla ea s-a ciocnit cu o navă de război, însă nu au existat victime și nava a putut să se întoarcă cu bine în port, fără să se scufunde. După această experiență, Violet Jessop nici nu se gândea că se poate și mai rău.

Tragedia de pe Titanic

În anul 1912, Violet Jessop s-a alăturat echipei de pe Titanic pe care se aflau 2.200 de pasageri, însă nu toți au ajuns la destinație. Nava s-a lovit de un aisberg, eveniment care a dus la cel mai mare dezastru naval din istorie. În noaptea tragediei, Violet Jessop se odihnea în cabina ei, când a fost anunțată de colegi cu privire la ceea ce se întâmplase.

Violet Jessop a povestit că i s-a ordonat să meargă pe punte și să ajute la evacuarea pasagerilor. Violet Jessop s-a urcat și ea într-o barcă de salvare, la îndemnurile unui ofițer, pentru a le demonstra femeilor că bărcile nu se scufundă.

Aflată în barcă, a petrecut acolo o noapte și a înghețat de frig până a fost salvată de RMS Carpathia. Faptul că a fost martoră la această tragedie, nu a descurajat-o deloc pe Violet Jessop și a continuat cu aceeași meserie.

A treia scufundare

În timpul Primului Război Mondial, în anul 1916, ma multe nave au fost transformate în spitale. Pe una dintre ele, HMHS Britannic, se afla și Violet Jessop. Nu după mult timp, nava avea să se scufunde în Marea Egee din cauza unei explozii misterioase. Astfel, Violet Jessop a fost din nou martora unei tragedii căreia i-a supraviețuit.

Sfârșitul vieții

În timpul catastrofei, barca în care se afla Violet Jessop s-a scufundat, însă ea a sărit la timp, dar a fost rănită. Violet Jessop s-a lovit la cap și nu a dat importanță accidentării, însă ani mai târziu a mers la medic din cauza unor dureri de cap insuportabile. Aceștia au descoperit că suferise o fractură de craniu.

După o pauză, s-a întors la muncă, cutreierând mările și oceanele în lung și-n lat. La bătrânețe s-a retras și s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani.