AcumStiu.net

Misterul bombardierului american pierdut în deșert de 15 ani

Un membru al echipajului „Lady Be Good” a fost găsit la 200 de mile de la locul accidentului. Credeți că ar fi dificil să se rătăcească un bombardier de aproape 20 de metri înălțime, cu o anvergură de peste 30 de metri.

Totuși, asta a fost ceea ce s-a întâmplat cu un bombardier american în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Timp de 15 ani, un liberator B-24D numit „Lady Be Good” a lipsit și nimeni nu avea nici cea mai mică idee despre ce s-a întâmplat.

The Lady Be Good, while on its first mission, went missing and was not found for more than 15 years. (U.S. Air Force photo)

La 4 aprilie 1943, „Lady Be Good” din Escadronul 514 de bombe din Soluch Field, Libia: Cei nouă membri ai echipajului, responsabili de avion, tocmai au sosit în țară, iar prima lor misiune a fost de a se alătura unui escadron de 25 de bombardiere și atacarea portului din Napoli, Italia, de-a lungul Mediteranei. După misiune, bombardierele se așteptau să se întoarcă la baza lor în Africa de Nord.

La plecarea din Soluch Field, pe 4 aprilie, „Lady Be Good” a întâmpinat imediat vânturi puternice și o vizibilitate redusă datorită unei furtuni de nisip. Aeronava nu a reușit să se alăture formării principale a bombardierelor, dar a zburat spre Napoli, nefiind dispusă să lase ceva la fel de simplu ca vremea să o împiedice să-și facă treaba. Avionul a ajuns la Napoli, dar era deja noaptea, astfel încât echipajul nu a putut să vadă portul pe care ar fi trebuit să-l distrugă. Astfel, echipajul a decis să se întoarcă la baza lor în Libia.

La ora 12 dimineața, pilotul William J. Hatton a radiat baza, spunând că dispozitivele sale de navigație nu funcționau. Baza a declanșat rachete pe cer pentru a semnala locația, dar „Lady Be Good” nu a sosit niciodată.

În următorii 15 ani, nimeni nu a avut nici o idee ce s-a întâmplat cu avionul sau cu cei nouă membri ai echipajului.

Abia în 1958, misterul a fost rezolvat în cele din urmă. O echipă de explorare a petrolului a văzut o aeronavă la 310 de mile de Soluch. În februarie 1960, Armata Statelor Unite a inițiat o căutare a corpurilor membrilor echipajului.

Cinci dintre rămășițele echipajului au fost găsite la 78 de mile nord de locul accidentului. A șasea a fost descoperită la 24 de mile nord-vest de primele cinci. Între timp, un al șaptelea membru al echipajului, Sgt. Rip Ripslinger, a fost găsit la 200 de mile de la locul accidentului.

Cel de-al optulea membru al echipajului nu a fost descoperit decât în ​​august 1960, în timp ce ultimul corp nu a fost găsit niciodată. Dovezile arată că echipajul s-a parașutat din avion.

În timp ce un om a căzut direct pe pământ pentru că parașuta lui nu s-a deschis, restul au supraviețuit timp de opt zile în deșert. Ei au încercat să se îndrepte către civilizație, dar în zadar. Epava „Lady Be Good” a fost adusă înapoi în Statele Unite și pusă la odihnă și, împreună cu ea, misterul de 15 ani ale celor întâmplate.