AcumStiu.net

Mina olandeză pierdută: cea mai mare hoardă de aur care nu a fost găsită niciodată

Zona deșertului din Munții Speranței din Arizona poartă rămășițe ale locuințelor stâncoase ale unui popor vechi, a cărui identitate este încă necunoscută. Dar apașii au devenit cei mai renumiți locuitori ai regiunii, folosind munții ca o fortăreață în anii 1800, când albii și-au început expansiunea spre vest, ademeniți fiind de promisiunea aurului.

Începutul celei mai faimoase legende care vine din munți, cel al Minei Olandeze Pierdute, începe cu acești căutători de comori. Potrivit legendei, o familie numită Peralta s-a mutat la nord de Mexic la începutul secolului al XIX-lea pentru a-și încerca norocul în mineritul din vestul Americii, iar eforturile lor au fost recompensate când s-au lovit de aur în anii ’40.

Legenda continuă să explice că norocul lui Peralta s-a risipit în cele din urmă, când a avut loc o ambuscadă provocată de apași, care nu au lăsat nici o urmă a comorii și doar câțiva supraviețuitori care au adus povestea hoardei ascunse în Mexic.

În anii de după masacru, legenda din jurul Minei Olandeze Pierdute a crescut, atrăgând căutători de comori care sperau să găsească ascunzătoarea (probabil în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari, conform unei estimări). Cu toate acestea, în ciuda câtorva bărbați care pretind că au găsit mina, nimeni nu s-a întors niciodată cu aurul.

Jacob Waltz era un imigrant german, iar lucrările sale de naturalizare sunt listate în arhivele din Los Angeles, iar numele său apare într-un recensământ teritorial din Arizona din 1864; alte documente guvernamentale confirmă că a locuit, într-adevăr, pe teritoriul Arizonei în perioada 1863-1891.

După cum se spune despre presupusa descoperire a lui Waltz, el și partenerul său, Jacob Weiser, au redeschis mina și au reușit să găsească aurul și, se spune că Waltz a scăpat cu viață, în timp ce se presupune că prietenul lui și-a pierdut viața din cauza apașilor, iar o altă teorie spune că Waltz i-ar fi luat viața acestuia.

Waltz, singurul posesor al aurului, s-a mutat în cele din urmă la Phoenix, unde s-a stins din viață în 1891, dar nu înainte de a-i spune povestea vecinului său, Julia Thomas. Nici Thomas și niciunul de atunci nu au reușit să găsească aurul legendar al Minei Olandeze Pierdute, deși acest lucru nu a descurajat oamenii să încerce.

Jesse Capen a fost obsedat de legenda aurului pierdut, în ciuda lipsei unor dovezi istorice reale. El a dispărut în munți în 2009, iar corpul său nu a fost descoperit decât trei ani mai târziu.

Deși Mina Olandeză Pierdută a rămas întotdeauna o poveste locală populară, există foarte puține dovezi concrete despre existența minelor, pe lângă spusele localnicilor și legendele multiple.