AcumStiu.net

Construit cu 6000 de ani înainte de Stonehenge, Gobekli Tepe este cel mai vechi templu din lume

Gobekli schimbă totul. Și nu este o exagerare: când Gobekli Tepe a fost descoperit în anul 1994, s-a schimbat modul în are oamenii de știință gândeau despre civilizațiile din trecut.

Gobekli Tepe este un templu masiv, vechi, care a fost găsit în Turcia, construit din stâlpi organizați în inele de piatră. Stâlpii sunt decorați cu sculpturi complicate care înfățișează lei, scorpioni și vulturi, care se răsucesc în jurul lor, dar sunt mai mult decât niște opere frumoase de artă. Acestea sunt fundamentele unei structuri, susținând blocurile de ridicare care au o greutate mai mare de 10 tone.

Lucrările de artă și ingineria sunt incredibile. Faptul că cineva ar fi putut ridica pietre de 10 tone și le-ar fi așezat pe fundul unei fundații suficient de puternice pentru a le ține pe loc este o faptă incredibilă în orice moment.

Dar ceea ce face Gobekli Tepe atât de incredibil este faptul că a fost construit în secolul al X-lea înainte de Hristos, cu peste 11.500 de ani în urmă. Chiar și agricultura nu exista încă sau, cel puțin, cu siguranță nu în această zonă. Există, desigur, unele indicii care arată că oamenii cultivau plante înainte de 9.500 î.Hr., dar este îndoielnic faptul că existau comunități cu ferme.

Persoanele care au construit Gobekli Tepe au fost ceea ce noi numim oameni ai peșterii. Ei erau vânători și culegători care lucrau cu unelte din piatră. Și au reușit să construiască ceva care pare a fi imposibil de construit în prezent.

Descoperirea lui Klaus Schmidt

Arheologii care au descoperit pentru prima oară Gobekli Tepe în anii 1960 nu credeau că este altceva decât un cimitir medieval. Ei găsiseră un deal cu zăbrele de calcar rupte și nu s-au deranjat să privească mai departe, credeau că nu ar găsi nimic mai mult decât câteva oase așezate să se odihnească cu câteva secole în urmă.

Acest lucru s-a crezut până în anul 1994, când s-a descoperit adevărul. Klaus Schmidt, un arheolog german, a vizitat situl și și-a dat seama imediat că a existat ceva masiv ascuns sub acest deal.

„Într-un minut de la prima vizionare, știam că am două alegeri”, a spus Schmidt mai târziu: „Să plec și să nu spun nimănui ce am descoperit sau să-mi petrec restul vieții lucrând aici”.

S-a hotărât să rămână și să lucreze la descoperirea pe care tocmai o făcuse și s-a meritat. S-a confirmat că acest templu a fost construit cu 11.500 de ani în urmă, făcându-l cu ușurință una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istoria recentă.

Templul din epoca de piatră

Este greu de spus ceva sigur cu privire la modul în care a fost folosit un loc atât de vechi ca Gobekli Tepe. Schmidt este convins, totuși, că a fost construit pe post de templu.

Nu există case, gropi de gunoi sau ferme pentru a sugera că cineva s-a stabilit vreodată aici și a început un oraș în jurul acestuia. În schimb, se pare că oamenii care l-au folosit au fost mereu în mișcare. Erau vânători nomazi care nu mai puteau rămâne într-un singur loc.

„Este un reper”, spune Jens Notroff, un arheolog care lucrează pe acest site. „În acel moment, oamenii ar fi trebuit să se întâlnească în mod regulat pentru a menține linia genetică proaspătă și pentru a face schimb de informații. Nu este un accident că s-au adunat acolo”.

Ar fi avut sărbători masive înăuntru. Asta e ceva ce știm cu siguranță pentru că au lăsat nenumărate oase de animale în urmă. Animalele pe care le-au mâncat, totuși, erau toate animalele sălbatice, cum ar fi gazelă, cerb, păsări. Erau animale care au fost vânate și duse la locul de întâlnire pentru o întâlnire care trebuie să fi avut o semnificație profundă, spirituală.

Există șanse mari să se fi băut și în timpul acestor întâlniri. Paharele de piatră masive au fost lăsate în spatele locului templului, suficient de mari pentru a ține mai mult de 40 de galoane de lichid. Nu există nici o modalitate de a ști cu siguranță, dar arheologii suspectează că lichidul a fost un tip de bere timpuriu.

Gobekli Tepe: o provocare a istoriei umane

Acesta este mai mult decât un vechi templu. Este o descoperire care ne obligă să regândim serios unele dintre cele mai mari idei despre cum a început civilizația umană.

Înainte, se presupunea întotdeauna că civilizația a început cu agricultura. Oamenii s-au stabilit mai întâi în comunitățile agricole și apoi am lucrat împreună pentru a construi templele și clădirile masive care ar fi constituit primele orașe ale umanității.

Gobekli Tepe, totuși, a fost construit cu 500 de ani înainte ca oamenii să își construiască primele ferme. Acest lucru ar putea însemna că întregul nostru concept al civilizației umane a început să fie regândit. Aici, cel puțin, oamenii par să fi adunat și lucrat împreună pentru a construi un templu înainte de a-și face chiar primele ferme.

Astfel, cultura a venit înainte de agricultură. Forța care a dat naștere unei civilizații nu era o necesitate sau o supraviețuire, era ceva spiritual.